I samarbejde med Lokale & anlægsfonden udskrev Næstved kommune en åben arkitekt konkurrence om fremtidens Idræts og kulturbyggeri.

Næstved Kulturhus

Projekttype
Kultur
Kunde
Næstved kommune
År
2003

Opgaven bestod i at ombygge det eksisterende Ny Ridehus ved Grønnegades Kaserne til en multifunktionel sal og i at forbinde ridehuset med Grønnegades teater via en ny foyerbygning. Forbindelsen er skabt via underjordiske gangforløb i den delvis nedgravede foyerbygning. Bygningen er i én etage og ligger som en parterre i skrænten foran Ny Ridehus. Ovenpå er der anlagt en byterasse og en cafébygning, som også fungerer som en af indgangene til foyerområdet under terræn.

Cafeens sydvendte facade kan åbnes om sommeren, hvor der vil være udeservering i læ fra de eksisterende bygninger. Terrassen indgår i det samlede forløb af pladsrum, ned over Mogenstrup ås, som udgøres af Kvægtorvet, arealet nord for Ny Ridehus og Højeplads.

Byterrassen bliver dermed bindeled mellem de omgivende aktiviteter med direkte adgang til Ny Ridehus, Grønnegades teater og den nye foyerbygning. Den nye foyerbygning er udført in-situ støbt beton, Mellemgange og toiletter er apteret med industrilakeret MDF plader. Salen i Ny Ridehus er på vægge og loft beklædt med brandimprægnerede rødbejdsede fyrtræslister. Næstved Kulturhus blev som det eneste danske projekt indstillet til finalen om den europæiske arkitekturpris Mies van der Rohe Award 2003.