Betonelement Prisen & Utzon Statuetten

Udmærkelse

"Frihavns Tårnet er et originalt eksempel på, at gamle industribygninger ofte er et fremragende grundmateriale at arbejde videre med. Praksis Arkitekter har ved brug af betonelementer formået at skabe en mesterlig forbindelse mellem det overordnede arkitektoniske greb og så en detaljering, der altid giver beskueren lyst til at komme tættere på – lyst til at røre ved bygningen."

Uddrag fra motivering, formanden for Betonelement-Prisens jury, Kent Martinussen.
År
2017
Foto Jens Lindhe

"Frihavns Tårnet er et originalt eksempel på, at gamle industribygninger ofte er et fremragende grundmateriale at arbejde videre med. Praksis Arkitekter har ved brug af betonelementer formået at skabe en mesterlig forbindelse mellem det overordnede arkitektoniske greb og så en detaljering, der altid giver beskueren lyst til at komme tættere på – lyst til at røre ved bygningen", siger formanden for Betonelement-Prisens jury, Kent Martinussen, der er administrerende direktør på Dansk Arkitektur Center. 

I siloens massive betonydervægge er der udskåret vinduespartier, som går helt til gulvet. Uden på facaden skaber betonelementer med en varierende søjlerytme nu en søjle/pladekonstruktion af næsten filigranagtig karakter. Det giver beboerne lyse lejligheder med 3-3,7 meter til loftet og store altaner med plads til udemøblering. Tårnet har et samlet boligareal på cirka 11.000 m2 og er med i alt 12 etager - fem etager højere end den oprindelige silo. 

Juryen fremhæver også siloens nordfacade, hvor der er indføjet felter med egetræsplanker. Motivet med egetræ mod beton er videreført i de fælles adgangsveje og går igen i lejlighederne som gulvbelægning. Samtidig er nordfacaden en opvisning i, hvor langt betonelementindustrien er nået. Facaden står som en enorm, repetetiv flade med delikat rytme og dybde, båret af en kolonnade formet af markante betonsøjler i dobbelt højde.

Betonelement-Prisen er indstiftet af Betonelement-Foreningen i 1978. Den gives som en anerkendelse for på højt arkitektonisk niveau at anvende betonelementer i et byggeri. Betonelement-Prisen er tidligere gået til en lang række fremragende danske arkitekter, heriblandt Signe & Christian Cold, Lene Tranberg, Bjarke Ingels samt Kim, Jan og Jørn Utzon. Betonelement-Prisen og Utzon-Statuetten overrækkes ved en prisfest den 30. marts 2017, hvor også Bæredygtig Beton Prisen og In-Situ Prisen uddeles. Læs mere om Betonelement-Prisen på bef.dk

Se oversigtNæste udmærkelse